"TOKYO 2020" - MOV potvrdila olympijskú kvalifikáciu

logo6 tokyo2020MOV potvrdila ITU navrhnuté kvalifikačné kritériá pre "TOKIO 2020", ktoré sa uskutočnia v roku 2021. Zatiaľ je to bez presných dátumov, ale z textu vyplýva, že súťaže sa rozbehnú až v dobe, keď sa bude môcť bez problémov pripravovať a voľne cestovať.

Svetový triatlon s potešením oznamuje, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil zásady obnovenia olympijskej kvalifikácie pre preplánované olympijské hry v Tokiu 2020, ktoré sa budú konať v roku 2021. Olympijská kvalifikácia bude obnovená, keď všetci potenciálni športovci, ktorí sú spôsobilí na olympijské hry, majú dostatočný prístup k tréningovým možnostiam pred súťažami a môžu cestovať do ktorejkoľvek krajiny, kde sa podujatia konajú, s presným dátumom obdobia, ktoré bude uverejnené neskôr.

 

"Hlavnou prioritou svetového triatlonu bolo vždy zaručenie spravodlivých a bezpečných podmienok pre všetkých športovcov, ktorí sa kvalifikujú na olympiádu, preto rada rozhodla o pozastavení všetkých rebríčkov a udalostí, keď pandémia začala zasahovať do športu," uviedla prezidentka svetového triatlonu a členka MOV, Marisol Casado. „Sme pripravení oznámiť, ako budeme postupovať, keď to bude bezpečné, a čo najskôr potvrdíme termíny na opätovné spustenie a ukončenie kvalifikačného obdobia. Medzitým povzbudzujeme všetkých športovcov, aby pokračovali v tréningu a sústredili sa na dlhodobý cieľ, štart v Tokiu, čo je udalosť, o ktorej som presvedčená, že bude najlepším olympijským triatlonom všetkých čias, “uviedla.

 

V dokumente schválenom Výkonným výborom ITU a MOV sa zachovávajú rovnaké zásady existujúcej kvalifikácie podľa kvót získaných za NOC rôznymi spôsobmi: Hodnotenie olympijskej kvalifikácie v zmiešanej štafete, hodnotenie jednotlivcov v olympijskej kvalifikácii, podujatie olympijskej kvalifikácie v zmiešanej štafete, hostiteľská krajina, Svetový rebríček (nová krajina) a trojstranné pozvánky. Tiež sa schválilo, že všetky body zostanú vo svetovom rebríčku aj v olympijskej kvalifikácii pred 16. marcom 2020, s výnimkou Svetového pohára v triatlone Mooloolabe 2020, ktorý sa do hodnotení nezapočítava.

 

Tri chýbajúce kontinentálne majstrovstvá - Afrika, Ázia, Oceánia - sa môžu konať počas alebo pred obnovením obdobia olympijskej kvalifikácie, ale iba v prípadoch, keď súťažiaci z kontinentov majú prístup k tréningovým možnostiam pred súťažami a môžu cestovať.

V prípade, že kontinentálne majstrovstvá sa nemôžu konať pred koncom nového obdobia olympijskej kvalifikácie, môžu sa zohľadniť výsledky predchádzajúcich kontinentálnych majstrovstiev, a to aj tie, ktoré sa konali pred začiatkom pôvodného obdobia olympijskej kvalifikácie.

 

Všetky kontinentálne majstrovstvá, ktoré už boli započítané do olympijskej kvalifikácie, zostanú hodnotiacim podujatím, bez ohľadu na to, či sa počas nového obdobia olympijskej kvalifikácie konajú nové kontinentálne majstrovstvá.

 

Nové olympijské kvalifikačné obdobie sa skončí, keď bude možné zahrnúť podobný počet a kategórie podujatí, ktoré boli odložené medzi marcom a májom 2020. Svetové hodnotenie na všetky účely (vrátane olympijskej kvalifikácie - nová krajina) sa obnoví v rovnakom čase ako obnovenie olympijskej kvalifikácie.

 

Hodnotenia olympijských kvalifikácií sa obnovia súčasne s obnovením olympijskej kvalifikácie, s výnimkou prípadu, keď sa niektorý z troch chýbajúcich kontinentálnych majstrovstiev koná pred opätovným začatím olympijskej kvalifikácie.

 

Olympijské kvalifikačné kritériá pre Tokio

 

Svetový triatlon bude mať tri olympijské súťaže na olympijských hrách v Tokiu 2020 (ktoré sa budú konať v roku 2021): individuálne preteky mužov, individuálne preteky žien a zmiešané štafety. Celková kvóta bude 110 športovcov (55 mužov a 55 žien).

 

Existujú rôzne spôsoby, ako sa kvalifikovať na olympijské hry v Tokiu a získať jedno z 55 dostupných miest. Ako nový prírastok k predchádzajúcim kvalifikačným kritériám sa budú do kvalifikácie započítavať aj preteky zmiešaných štafiet.

 

Sedem najlepších krajín olympijského kvalifikačného rebríčka zmiešaných štafiet po skončení kvalifikačného obdobia zabezpečí 2 mužské a 2 ženské miesta.

 

K dispozícii bude ďalších 18 krajín s 2 až 2 miestami od tých, ktorí sa umiestnili na pódiu pretekov, k dispozícii najlepším 18 tímom okrem tých siedmich krajín, ktoré si už svoje miestenky zabezpečili v rebríčku.

 

Hostiteľská krajina Japonska bude mať tiež zaručené 2-2 miesta

 

Vďaka týmto trom metódam sa kvalifikuje 22 z 55 miest.

 

Na základe individuálneho hodnotenia olympijských hier bude k dispozícii 26 miest.

 

V prípade krajín s 2 až 2 miestami, ktoré už boli kvalifikované na základe predchádzajúcich kvalifikačných možností, sa v tomto rebríčku nebudú brať do úvahy dvaja najlepší športovci oboch pohlaví.

 

Krajiny, ktoré budú mať najmenej 3 športovcov medzi top 30 v tomto rebríčku, získajú možnosť zaistiť tretie miesto pre svoju NOC, zvyšok dostanú maximálne 2 miesta.

 

Kritériom oprávnenosti ktoréhokoľvek zo športovcov na všetkých vyššie uvedených miestach bude 140 najlepších miest jednotlivcov v olympijskom kvalifikácii.

 

.jj  

 


World Triathlon 6

SOŠV logo 6

NSC logo miniSCP miniDukla logo mini

MŠVVŠ SR logo 170Prostriedky zo štátneho rozpočtu

na šport v roku 2021:

Bežné  transfery: 350 409 Eur